Ελληνικό φόρουμ στο www.bookcrossing.com |
[Αρχική σελίδα] [Προηγούμενη σελίδα] [Επόμενη σελίδα] |
[Η παρούσα σελίδα δεν αντικατοπτρίζει την τωρινή κατάσταση του www.bookcrossing.com και πρόκειται να αλλάξει (κάποτε...)]
Βιβλία, βιβλία, βιβλία... αμάν πια! Δεν υπάρχει κανένας άνθρωπος;
Ε ναι λοιπόν! Οι άνθρωποι βρίσκονται στα forum του www.bookcrossing.com! Εάν είστε μέλος του www.bookcrossing.com μπορείτε να συμμετάσχετε στις συζητήσεις, αλλιώς μπορείτε μόνο να τις παρακολουθείτε.
Στα ακόλουθα παραδείγματα θεωρείται ότι είστε μέλος. Επίσης οι αναφορές γίνονται στο ελληνικό forum, αλλά όλες οι λειτουργίες εφαρμόζονται ομοίως σε κάθε forum.
Για να οδηγηθείτε στα forum του www.bookcrossing.com, επιλέξτε community από την αριστερή στήλη και στη συνέχεια the forum:
Τότε μεταφέρεστε στη σελίδα που παρουσιάζονται τα διαθέσιμα forum του www.bookcrossing.com. Κατεβαίνοντας στη σελίδα, θα συναντήσετε και το εντυπωσιακό, εκπληκτικό, θαυμάσιο ελληνικό forum!
Σημείωση: Εάν θέλετε να πηγαίνετε κατευθείαν στο ελληνικό forum, η διεύθυνση είναι: http://www.bookcrossing.com/forum/28/ .
Στη σελίδα του forum που θα βρεθείτε, βλέπετε τέσσερις στήλες: Thread, Started By, Last Post, Msgs.
●Thread: εμφανίζεται ο τίτλος του κάθε thread (του κάθε θέματος συζήτησης δηλαδή) που υπάρχει στο συγκεκριμένο forum.
●Started By: εμφανίζεται το όνομα του χρήστη που ξεκίνησε το συγκεκριμένο θέμα.
●Last Post: πριν πόση ώρα γράφτηκε το πιο πρόσφατο μήνυμα στο συγκεκριμένο thread.
●Msgs: Πόσα μηνύματα έχουν γραφτεί στο συγκεκριμένο θέμα (thread). Όταν είστε συνδεδεμένος χρήστης, εμφανίζονται δύο αριθμοί: το πλήθος όλων των μηνυμάτων στο thread και (με κόκκινα ψηφία) το πλήθος των μηνυμάτων που δεν έχετε διαβάσει ακόμα.
Ο προεπιλεγμένος τρόπος εμφάνισης του forum είναι ο συνεπτυγμένος· εμφανίζει μία γραμμή για κάθε θέμα, συνολικά εμφανίζει όλα τα θέματα στα οποία το πιο πρόσφατο μήνυμα γράφτηκε μέσα στις τελευταίας 30 ημέρες, και το θέμα που εμφανίζεται στην κορυφή είναι εκείνο που περιέχει το πιο πρόσφατο μήνυμα.
Ο τρόπος εμφάνισης που είναι σε ισχύ εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά πάνω από τα thread, στη συγκεκριμένη περίπτωση αναγράφεται «Condensed Thread View (last 30 days)».
Ανεξάρτητα από τον τρόπο εμφάνισης, όταν υπάρχουν πολλά thread που δεν χωράνε σε μια σελίδα, τότε για να μετακινείστε ανάμεσα στις σελίδες που περιέχουν τα thread μπορείτε να κάνετε κλικ στους συνδέσμους <<First (πρώτη σελίδα), <Prev (προηγούμενη σελίδα), Next> (επόμενη σελίδα), Last>> (τελευταία σελίδα), ή να βρεθείτε άμεσα στην επιθυμητή σελίδα επιλέγοντάς την από την πτυσσόμενη λίστα (στην ακόλουθη εικόνα αναγράφει «Page 1 of 4»).
Ο άλλος διαθέσιμος τρόπος εμφάνισης του forum είναι ο εκτεταμένος· με τον τρόπο αυτό, εμφανίζονται όλα τα μηνύματα που έχουν γίνει τις τελευταίες 3 ημέρες, μαζί με το κείμενό τους (σε αντίθεση με τη συνεπτυγμένη εμφάνιση που κάνει ορατό μόνο τον τίτλο κάθε μηνύματος).
Για να αλλάξετε τον τρόπο εμφάνισης, από την πτυσσόμενη λίστα επιλέξτε «Expanded Messages View (last 3 days only)» και αμέσως θα δείτε τη διαφορά.
Μόλις η εμφάνιση του forum αλλάξει σε εκτεταμένη, θα δείτε ότι έχετε δύο υποεπιλογές ταξινόμησης, μεταξύ των οποίων μπορείτε να επιλέξετε από τη νέα πτυσσόμενη λίστα που εμφανίζεται δεξιά τής λίστας τρόπου εμφάνισης! Ο προεπιλεγμένος τρόπος ταξινόμησης αναφέρεται ως «Flat - newest at top», και σημαίνει πως τα μηνύματα θα εμφανίζονται από το πιο πρόσφατο προς το παλαιότερο, ανεξάρτητα από το thread στο οποίο ανήκουν, και χωρίς να είναι εμφανής η σχέση μεταξύ τους (λ.χ. ποιο είναι απάντηση σε ποιο).
Αν όμως επιλέξετε για τρόπο ταξινόμησης «Threader - in order», τότε τα μηνύματα δεν εμφανίζονται με χρονολογική σειρά, αλλά σε ιεραρχική δομή, ώστε να είναι εμφανές ποια μηνύματα ανήκουν στο ίδιο thread, και ποιο μήνυμα είναι απάντηση σε κάποιο άλλο.
Όλα τα παραπάνω παραδείγματα αναφέρονται στα thread ως σύνολο, όπως μπορείτε να τα δείτε από το επίπεδο του ελληνικού forum, χωρίς δηλαδή να έχετε επικεντρώσει το ενδιαφέρον σας σε ένα συγκεκριμένο thread ώστε να μπορείτε να δείτε όλα τα μηνύματα που περιλαμβάνει.
Για να μεταφερθείτε σε συγκεκριμένο thread, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στον τίτλο του:
Τότε μεταφέρεστε είτε στο πρώτο μήνυμα του thread (αν δεν έχετε αδιάβαστα μηνύματα) είτε στο πρώτο μη αναγνωσμένο μήνυμα.
Σε κάθε μήνυμα εμφανίζονται τα εξής στοιχεία: Το όνομα του μέλους που το έγραψε, το πλήθος των βιβλίων που έχει καταχωρίσει και που έχει απελευθερώσει, η ημερομηνία και ώρα που έγινε η δημοσίευση (χμ, είναι BX Time...), ο τίτλος του και βέβαια το κείμενο του μηνύματος. Κάτω από το κείμενο του μηνύματος εμφανίζονται τρία χρήσιμα link: view parent message (για να δείτε σε ποιο μήνυμα αποτελεί απάντηση το παρόν μήνυμα - αυτό το link δεν είναι ορατό όταν το παρόν μήνυμα είναι το πρώτο μήνυμα ενός thread), reply (για να απαντήσετε στο παρόν μήνυμα), και reply with quote (για να απαντήσετε στο παρόν μήνυμα περιλαμβάνοντας το κείμενό του).
Όπως και στο επίπεδο ενός forum, έτσι και στο επίπεδο ενός thread μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο εμφάνισης που σας βολεύει. Ο προκαθορισμένος τρόπος είναι «Condensed Thread View» που σας δίνει τη δυνατότητα να δείτε τους τίτλους των μηνυμάτων που ανήκουν στο παρόν thread, καθώς και την ιεραρχική δομή τους (από το αριστερό περιθώριο που υπάρχει στον τίτλο κάθε μηνύματος).
Με το συγκεκριμένο τρόπο εμφάνισης, σε κάθε γραμμή εμφανίζεται ο τίτλος του μηνύματος (μερικές φορές δεν εμφανίζεται ολόκληρος, αλλά αν αφήσετε το ποντίκι σας για λίγο επάνω του, χωρίς να κάνετε κλικ, θα τον δείτε ολόκληρο), το όνομα του μέλους που έγραψε το μήνυμα, και πριν από πόση ώρα γράφτηκε (αν είναι μήνυμα που δεν το έχετε διαβάσει, τότε αυτή η στήλη είναι γραμμένη με κόκκινους χαρακτήρες).
Όπως μπορεί να φαντάζεστε, ο εναλλακτικός τρόπος εμφάνισης των μηνυμάτων ενός thread είναι «Expanded Messages View». Σε αυτόν τον τρόπο εμφάνισης, μπορείτε να επιλέξετε και τον τρόπο ταξινόμησης των μηνυμάτων (αντίστοιχα με τον τρόπο ταξινόμησης των thread σε ένα forum)· είτε «Threaded - in order», οπότε τα μηνύματα εμφανίζονται σε ιεραρχική δομή, είτε «Flat - newset at top», οπότε τα μηνύματα εμφανίζονται από το νεώτερο προς το παλαιότερο ανεξάρτητα από τη σχέση μεταξύ τους (ποιο απαντάει σε ποιο, δηλαδή).
Όταν ο τρόπος εμφάνισης των μηνυμάτων είναι «Condensed Thread View», τότε πάνω το κείμενο του τρέχοντος μηνύματος εμφανίζονται τέσσερις σύνδεσμοι για μετάβαση στο προηγούμενο (Prev), επόμενο (Next), προηγούμενο μη αναγνωσμένο (Prev Unread) και επόμενο μη αναγνωσμένο μήνυμα (Next Unread).
Ανεξάρτητα από τον τρόπο εμφάνισης, πάντα υπάρχουν και τέσσερις σύνδεσμοι για μετάβαση στον κατάλογο των forum (Forum Topics), για μετάβαση στο forum που περιέχει το παρόν thread (λ.χ. <<Ελληνικό-Greek), για ανανέωση των περιεχομένων της σελίδας (Refresh), και για μετάβαση στη σελίδα αναζήτησης (Search).
Διαβάζοντας κάποιο μήνυμα, ίσως θελήσετε να απαντήσετε. Αυτό γίνεται κάνοντας κλικ είτε στο «reply» είτε στο «reply with quote». Αν χρησιμοποιήσετε το «reply with quote», τότε το κείμενο του μηνύματος αντίγραφεται αυτόματα στη φόρμα στην οποία θα μεταφερθείτε για να γράψετε την απάντησή σας. Αν χρησιμοποιήσετε το σκέτο «reply», απλά θα μεταφερθείτε στη φόρμα απάντησης η οποία θα είναι κενή.
Σημείωση: Κάθε γραμμή του αρχικού κειμένου που μεταφέρεται αυτόματα στη φόρμα απάντησης αρχίζει με το χαρακτήρα «>», για να υποδηλώνει ότι προέρχεται από το μήνυμα στο οποίο απαντάτε. Όταν πρόκειται για απάντηση σε απάντηση κ.ο.κ., τότε τοποθετείται πολλές φορές ο χαρακτήρας «>», ανάλογα με το αν το κείμενο προέρχεται από το μήνυμα στο οποίο απαντάτε (οπότε αρχίζει με απλό «>») ή από το μήνυμα στο οποίο απαντούσε το μήνυμα στο οποίο απαντάτε (οπότε αρχίζει με «>>») κ.ο.κ. Στην πράξη βέβαια το www.bookcrossing.com δεν τα καταφέρνει και τόσο καλά στα πολλαπλά «>» και το αποτέλεσμα είναι ασαφές. Έχετε πάντως κατά νου ότι είναι λάθος να γράφετε τη δική σας απάντηση αρχίζοντας τις γραμμές με «>», αφού έτσι μπερδεύεται ο αναγνώστης που προσπαθεί απεγνωσμένα να καταλάβει ποιο είναι το κείμενό σας και ποιο το κείμενο στο οποίο απαντάτε.
Αφού γράψετε την απάντησή σας στη φόρμα απάντησης, πατάτε το κουμπί «Post» για να τη δημοσιεύσετε στο forum.
Σημείωση: Στη φόρμα απάντησης δεν μπορείτε να γράψετε κώδικα HTML. Απλά το www.bookcrossing.com μετατρέπει αυτόματα σε link τις διευθύνσεις που ξεκινούν με «http://» καθώς και τις διευθύνσεις email.
Αφού έχετε πατήσει το Post, μεταφέρεστε στη σελίδα που εμφανίζεται το μήνυμά σας.
Αν επιστρέψετε στο forum στο οποίο ανήκε το thread στο οποίο γράψατε το μήνυμά σας, θα δείτε ότι έχει διαφοροποιηθεί ο αριθμός των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων (ο αριθμός που είναι γραμμένος με κόκκινα ψηφία). Αυτό συμβαίνει επειδή πλέον έχει προστεθεί και το δικό σας μήνυμα. (Εσείς ξέρετε βέβαια ότι το μήνυμα το έχετε διαβάσει, αλλά το www.bookcrossing.com θεωρεί ως αναγνωσμένα τα μηνύματα μόνο όταν εσείς δώσετε ρητά μια τέτοια εντολή).
Για να δώσετε εντολή στο www.bookcrossing.com να θεωρήσει τα μηνύματα ενός forum ως αναγνωσμένα, πρέπει να επιλέξετε «done reading in this forum - mark all read», οπότε μηδενίζεται ο μετρητής των μη αναγνωσμένων μηνυμάτων.
Αρκετά όμως με τις αναγνώσεις ήδη υπαρχόντων μηνυμάτων και τις απαντήσεις σε αυτά! Τι κάνετε αν θέλετε να ξεκινήσετε ένα νέο θέμα συζήτησης, ένα νέο thread δηλαδή; Μα, απλά επιλέγετε «start new thread» στο forum στο οποίο θέλετε να δημιουργήσετε νέο thread, μεταφέρεστε στη φόρμα συγγραφής του μηνύματός σας, γράφετε αυτά που θέλετε να πείτε και πατάτε Post!
Σημείωση: Η αντιμετώπιση των ελληνικών από το www.bookcrossing.com δεν είναι πάντα η καλύτερη. Αυτό σημαίνει πως ενώ στη φόρμα συγγραφής μηνύματος αναφέρεται ως μέγιστο πλήθος χαρακτήρων ο αριθμός 7000, αν δοκιμάσετε να γράψετε τόσο μεγάλο μήνυμα στα ελληνικά θα αντιμετωπίσετε προβλήματα (εμφάνιση μηνυμάτων σφάλματος, αύξηση μετρητών μηνυμάτων χωρίς όμως να έχουν δημιουργηθεί μηνύματα κτλ). Εάν νιώθετε πως έχετε συγγραφική όρεξη και το μήνυμα που θέλετε να γράψετε θα είναι μεγάλο, είναι ασφαλέστερο (και προτιμότερο για την ψυχική σας υγεία) να το γράψετε ως πολλά μικρότερα μηνύματα.
Επίσης, συχνά μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόβλημα απλά και μόνο από το τίτλο του μηνύματός σας (πεδίο «Subject»), ακόμα και αν το μήνυμα αυτό καθαυτό δεν είναι πολύ μεγάλο. Δοκιμάστε τότε να γράψετε τον τίτλο του μηνύματος ή έστω τα δυο-τρία πρώτα γράμματα με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish) και ενδέχεται να ξαφνιαστείτε ευχάριστα βλέποντας πως μια τέτοια μικρή αλλαγή προσπερνά τα προβλήματα!
Αν το ένα βασικό χαρακτηριστικό του bookcrossing είναι τα βιβλία, το άλλο είναι οι άνθρωποι. Μια βόλτα από το forum με συζητήσεις περί ανέμων, υδάτων, αλλά ακόμα και βιβλίων (ω ναι!), μπορεί να σας πείσει. Μην ξεχνάτε ότι (πέρα από την πρόσωπο με πρόσωπο συζήτηση) το forum είναι το καλύτερο σημείο που μπορείτε να ρωτήσετε και να λάβετε απαντήσεις για τις απορίες σας γύρω από το bookcrossing (τώρα θα γράψω τη μαγική φράση:) και όχι μόνο!!!.