Αναζήτηση βιβλίου

[Αρχική σελίδα]  [Προηγούμενη σελίδα]  [Επόμενη σελίδα]

[Η παρούσα σελίδα δεν αντικατοπτρίζει την τωρινή κατάσταση του www.bookcrossing.com και πρόκειται να αλλάξει (κάποτε...)]

 

Εάν θέλετε να αναζητήσετε κάποιο βιβλίο, από οποιαδήποτε σελίδα του www.bookcrossing.com, κάνετε κλικ στην καρτέλα Books & People, οπότε μεταφέρεστε αυτόματα στη σελίδα αναζητήσεων βιβλίων (είναι σαν να κάνατε κλικ στην υποεπιλογή Find Books).

 

 

 

Στη σελίδα αναζήτησης βιβλίων, υπάρχουν τέσσερις τρόποι για να βρείτε κάποιο βιβλίο: απλή αναζήτηση (search), σύνθετη αναζήτηση (advanced search), παρουσίαση βιβλίων ανά κατηγορία (browse), αναζήτηση σε λίστες επιθυμιών (wishlist search).

 

 

Η πιο χρήσιμη αναζήτηση είναι η σύνθετη αναζήτηση, η οποία θα παρουσιαστεί στη συνέχεια. Για να μεταφερθείτε στη σελίδα της σύνθετης αναζήτησης, κάνετε κλικ στο advanced search.

 

 

Στη σελίδα που εμφανίζεται, έχετε τη δυνατότητα να ορίσετε τα κριτήρια με τα οποία θέλετε να γίνει η αναζήτηση των βιβλίων: τίτλο, συγγραφέα, κατηγορία, κωδικό ISBN, κωδικό BCID, κατάσταση, όνομα μέλους, καθώς και το αν θέλετε να γίνει η αναζήτηση μόνο στα βιβλία που υπάρχουν στο δικό σας bookshelf.

 

 

Από τα προσφερόμενα κριτήρια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όσα θέλετε. Όσο περισσότερα χρησιμοποιήσετε, τόσο λιγότερα θα είναι τα αποτελέσματα της αναζήτησης αλλά πιθανότατα πιο κοντά σε αυτά που αναζητάτε.

 

Προσέξετε τις ακόλουθες λεπτομέρειες που μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερα αποτελέσματα:

 

Επιλογή exact:
Αν η επιλογή exact είναι ενεργοποιημένη,

τότε η αναζήτηση προσπαθεί να βρει ακριβώς τον τίτλο ή τον συγγραφέα που πληκτρολογήσατε. Αυτό μπορεί να επιταχύνει την αναζήτηση, αλλά πιθανώς να μη βρει όλα τα σχετικά αποτελέσματα, καθώς ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε πώς έχει καταχωρισθεί κάποιο βιβλίο (λ.χ. μπορεί να λείπει κάποιο άρθρο από τον τίτλο, παρ' όλο που εσείς το θεωρείτε δεδομένο!).
Επομένως, ίσως είναι προτιμότερο να έχετε την επιλογή απενεργοποιημένη,

με κόστος στην ταχύτητα ολοκλήρωσης της αναζήτησης, αλλά με κέρδος στα αποτελέσματά της.
 

Όνομα μέλους:
Αν συμπληρώσετε το όνομα κάποιου μέλους στο πεδίο screen name, τότε η αναζήτηση θα περιοριστεί στο bookshelf του συγκεκριμένου μέλους. Χρήσιμο αν γνωρίζετε πως κάποιο μέλος έχει ένα βιβλίο που θέλετε να διαβάσετε κριτική.
 

Αναζήτηση μόνο στο προσωπικό σας bookshelf:
Αν έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή limit search to my own bookshelf,

τότε η αναζήτηση περιορίζεται στα βιβλία του δικού σας bookshelf και μόνο (χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψη κάποιο όνομα μέλους που πιθανώς να έχετε συμπληρώσει στο πεδίο screen name).
 

Για να προχωρήσετε λοιπόν σε κάποια αναζήτηση, δεν έχετε παρά να συμπληρώσετε τα κριτήρια που επιθυμείτε και να πατήσετε το κουμπί Search.

 

Αν νιώθετε λίγο μπερδεμένοι, μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα παραδείγματα:

 

Αναζήτηση για ένα βιβλίο που έχει ως ήρωα κάποιον που έχει πρόβλημα και λέει μόνο το γράμμα άλφα, ή κάτι τέτοιο, δεν θυμόμαστε ακριβώς πώς λέγεται, αλλά ο τίτλος έχει τη λέξη άλφα:
 
Γράφουμε τη λέξη αλφα στον τίτλο (επίτηδες χωρίς τόνο, δοκιμή για το πώς αντιδρά το σύστημα αναζήτησης), απενεργοποιούμε το exact από τον τίτλο (αφού δεν θυμόμαστε ολόκληρο τον τίτλο) και πατάμε Search.
 

 
Περιμένουμε μέχρι να εμφανιστούν τα αποτελέσματα και διαπιστώνουμε ότι η αναζήτηση επέστρεψε 12 βιβλία.
 

 
Προς μεγάλη μας απογοήτευση, κανένα από τα βιβλία αυτά δεν θυμίζει αυτό που ζητάμε. Μα κανείς να μην το έχει σε ολόκληρο το www.bookcrossing.com; Ας κάνουμε άλλη μια δοκιμή.
 
Αφαιρούμε το πρώτο α από τον τίτλο, και επαναλαμβάνουμε την αναζήτηση με τίτλο λφα, μήπως και είναι γραμμένο με κεφαλαίο άλφα και γι' αυτό δεν βρέθηκε με την αναζήτηση:
 

 
Απογοήτευση! Η αναζήτηση αυτή την φορά δεν επέστρεψε κανένα αποτέλεσμα!
 

 
Κάτι δεν πάει καλά με την αναζήτηση· ας δοκιμάσουμε γράφοντας άλφα (με τόνο), μήπως έχουμε περισσότερη τύχη:
 

 
Αυτή τη φορά το αποτέλεσμα είναι μόνο ένα βιβλίο πάλι όμως δεν είναι αυτό που περιμέναμε.
 

 
Νέα δοκιμή αναζήτησης, αυτή τη φορά με τίτλο αλφ - άντε να δούμε!
 

 
Επιτέλους! Ανάμεσα στα 14 αποτελέσματα υπάρχει και το βιβλίο που αναζητούσαμε!
 

 
Συμπεράσματα από όλη αυτήν την ταλαιπωρία (ουφ!); α) Η αναζήτηση δεν ταυτίζει αυτόματα τα τονισμένα με τα μη τονισμένα γράμματα· έτσι, αν γράψουμε άλφα, δεν βρίσκονται τα βιβλία που περιέχουν αλφα. β) Η αναζήτηση ψάχνει μόνο στην αρχή των λέξεων· γι' αυτό και δεν βρέθηκε ούτε ένα αποτέλεσμα όταν γράψαμε λφα. γ) Δεν υπάρχει πια η δυνατότητα χρήσης χαρακτήρα μπαλαντέρ (*) που υπήρχε κάποτε· έτσι, δεν μπορούμε δυστυχώς να γράψουμε ανατ*λες, εννοώντας όσες λέξεις αρχίζουν από ανατ και τελειώνουν σε λες.
 
Επομένως, πολύ χρήσιμη η σύνθετη αναζήτηση, αρκεί να γνωρίζουμε τους περιορισμούς που την χαρακτηρίζουν.


Τελευταία επεξεργασία: 20/10/2013