Κυνήγι βιβλίων

[Αρχική σελίδα]  [Προηγούμενη σελίδα]  [Επόμενη σελίδα]

[Η παρούσα σελίδα δεν αντικατοπτρίζει την τωρινή κατάσταση του www.bookcrossing.com και πρόκειται να αλλάξει (κάποτε...)]

 

Ωραίες οι δικές σας απελευθερώσεις, αλλά ακόμη καλύτερες οι απελευθερώσεις των άλλων μελών. Αν έχετε όρεξη, είναι μια ευκαιρία να βγείτε για κυνήγι βιβλίων.

 

Πώς όμως μπορείτε να μάθετε ποια βιβλία έχουν απελευθερωθεί σε μέρη που σας ενδιαφέρουν;

 

Από οποιαδήποτε σελίδα του www.bookcrossing.com, αφήνετε το ποντίκι σας πάνω από την καρτέλα Books & People και κάνετε κλικ στην υποεπιλογή Go Hunting. (Εναλλακτικός τρόπος: κάνετε κλικ στην καρτέλα Books & People, και στη σελίδα που θα μεταφερθείτε κάνετε κλικ στην υποεπιλογή Go Hunting).

 

 

Μεταφέρεστε τότε σε μια σελίδα στην οποία φαίνονται οι χώρες στις οποίες έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 30 ημέρες. Τα στοιχεία αυτά ανανεώνονται κάθε 20 λεπτά. Δίπλα σε κάθε χώρα αναγράφεται ο αριθμός των βιβλίων που έχουν απελευθερωθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα και δεν έχουν γίνει «catch» ακόμα. Αν μάλιστα ο αριθμός είναι με έντονα κόκκινα στοιχεία, τότε σημαίνει ότι στη συγκεκριμένη χώρα έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 3 ημέρες!

 

 

Για να δείτε ποια βιβλία κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα, κάνετε κλικ στη λέξη «Greece».

 

 

Μεταφέρεστε στη σελίδα στην οποία εμφανίζονται οι νομοί της Ελλάδας στους οποίους έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 30 ημέρες και δεν έχουν πιαστεί ακόμα. Αν σε κάποιο νομό έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 3 ημέρες, τότε ο αριθμός εμφανίζεται με έντονα κόκκινα στοιχεία.

 

 

Κάνετε κλικ στο νομό που σας ενδιαφέρει, ώστε να δείτε τις πόλεις του στις οποίες υπάρχουν ελεύθερα βιβλία.

 

 

Τότε μεταφέρεστε στη σελίδα στην οποία παρουσιάζονται οι πόλεις του επιλεγμένου νομού στις οποίες έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 30 ημέρες. Αν σε κάποια πόλη έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 3 ημέρες, τότε ο αριθμός εμφανίζεται με έντονα κόκκινα στοιχεία.

 

 

[Σημείωση προς αποφυγή μπερδέματος:

 

Το πόσες πόλεις εμφανίζονται σε κάθε νομό/περιοχή, εξαρτάται από την ακρίβεια των στοιχείων που δίνονται κατά την απελευθέρωση ενός βιβλίου, αλλά και από το ποια περιοχή επιλέγεται (ή δημιουργείται) για την απελευθέρωση.

 

Τι σημαίνει αυτό; Κατά την απελευθέρωση ενός βιβλίου, είναι προτιμότερο να ψάξουμε λίγο παραπάνω για να βρούμε αν μας ταιριάζει κάποια από τις ήδη υπάρχουσες πόλεις ή ζώνες απελευθέρωσης, παρά να δημιουργούμε άκριτα νέες πόλεις και νέες ζώνες, διότι έτσι δημιουργούνται πολλαπλές λογικές καταχωρίσεις για το ίδιο φυσικό γεωγραφικό μέρος, με αποτέλεσμα διάσπαση των απελευθερώσεων και μεγαλύτερη δυσκολία στην παρακολούθησή τους.]

 

Για να δείτε ποια βιβλία βρίσκονται ελεύθερα σε κάποια από τις εμφανιζόμενες πόλεις, κάνετε κλικ στο όνομά της:

 

 

Μεταφέρεστε στη σελίδα που εμφανίζονται τα σημεία της πόλης στα οποία έχουν απελευθερωθεί βιβλία (ζώνες απελευθέρωσης, crossing zones). Δίπλα σε κάθε ζώνη απελευθέρωσης αναγράφεται ο αριθμός των βιβλίων που έχουν απελευθερωθεί τις τελευταίες 30 ημέρες (λ.χ. 43 books), καθώς και το πότε ήταν η πιο πρόσφατη απελευθέρωση (λ.χ. about 4 days ago).

 

 

Στην παραπάνω εικόνα εμφανίζονται δεκαπέντε ζώνες απελευθέρωσης. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι οι μόνες στην πόλη «Athens», αλλά είναι οι μόνες στις οποίες έχουν απελευθερωθεί βιβλία τις τελευταίες 30 ημέρες.

 

Για να δείτε (επιτέλους!) ποια βιβλία υπάρχουν ελεύθερα σε κάποια από τις εμφανιζόμενες ζώνες απελευθέρωσης, κάνετε κλικ στο όνομα της ζώνης:

 

 

Επιτέλους φτάσατε στη σελίδα που δείχνει ποια είναι τα βιβλία που βρίσκονται ελεύθερα στη ζώνη απελευθέρωσης που έχετε διαλέξει.

 

 

Σημειωτέον ότι στη σελίδα που εμφανίζονται τα βιβλία μιας ζώνης απελευθέρωσης μπορείτε να φτάσετε και από τα Release notes οποιουδήποτε βιβλίου έχει απελευθερωθεί, κάνοντας κλικ στο όνομα της ζώνης απελευθέρωσης.

 

 

 

Αν σας φάνηκε κάπως χρονοβόρα η παραπάνω διαδικασία και δεν σκοπεύετε να την επαναλάβετε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αυτόματες ειδοποιήσεις για απελευθερώσεις βιβλίων (Release alerts), με τις οποίες έχετε δύο πλεονεκτήματα: α) δεν χρειάζεται να επαναλάβετε όλη αυτή τη διαδικασία για να βρείτε κάποια πόλη την οποία έχετε ήδη βρει μια φορά, και β) κάθε φορά που απελευθερώνεται ένα βιβλίο σε κάποια από τις επιλεγμένες σας πόλεις, ειδοποιείστε με email κι έτσι δεν χρειάζεται να ψάχνετε.


Τελευταία επεξεργασία: 20/10/2013