Ελεγχόμενη απελευθέρωση

[Αρχική σελίδα]  [Προηγούμενη σελίδα]  [Επόμενη σελίδα]

[Η παρούσα σελίδα δεν αντικατοπτρίζει την τωρινή κατάσταση του www.bookcrossing.com και πρόκειται να αλλάξει (κάποτε...)]

 

Έχετε στα χέρια σας ένα βιβλίο που είναι ήδη καταχωρισμένο στο www.bookcrossing.com και αποφασίσατε να το δώσετε σε κάποιο συγκεκριμένο άτομο; Τότε ναι μεν φεύγει από εσάς, αλλά δεν ταξιδεύει στο άγνωστο. Ταξιδεύει προς κάποιον πολύ συγκεκριμένο προορισμό. Μια τέτοια περίπτωση δεν αποτελεί μια κανονική απελευθέρωση, αλλά μια ελεγχόμενη απελευθέρωση, η οποία δηλώνεται με διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι η κανονική απελευθέρωση.

 

Σημείωση: μέχρι τον Ιούλιο του 2008, στο www.bookcrossing.com δεν υπήρχε ξεχωριστός τρόπος για δήλωση ελεγχόμενης απελευθέρωσης,  οπότε χρησιμοποιούνταν διάφορα τεχνάσματα (π.χ.: δημιουργία απλού journal entry στο οποίο αναφερόταν πως πρόκειται για ελεγχόμενη απελευθέρωση, κανονική απελευθέρωση στην οποία η χώρα ή το τελικό σημείο απελευθέρωσης ήταν το "Controlled Release" κ.ά.).

 

Στη συνέχεια παρουσιάζεται ο διακριτός τρόπος δήλωσης ελεγχόμενης απελευθέρωσης, όπως ισχύει από τον Ιούλιο του 2008.

 

Αφού συνδεθείτε στο www.bookcrossing.com με το λογαριασμό σας (ώστε να σας αναγνωρίσει ως μέλος και να έχετε πρόσβαση στο bookshelf σας), αφήνετε το ποντίκι σας πάνω από την καρτέλα My Shelf και κάνετε κλικ στην υποεπιλογή Release Book. (Εναλλακτικός τρόπος: κάνετε κλικ στην καρτέλα My Shelf, και στη σελίδα που θα μεταφερθείτε κάνετε κλικ στην υποεπιλογή Release Book).

 

 

Στη σελίδα που θα μεταφερθείτε, στο βήμα 1 της διαδικασίας απελευθέρωσης (Step 1: Enter the BCID), συμπληρώνετε τον κωδικό αριθμό BCID τού βιβλίου που δηλώνετε την απελευθέρωση, και πατάτε το κουμπί Next.

 

 

Στη συνέχεια (βήμα 2) εμφανίζονται οι επιλογές για τον τύπο απελευθέρωσης (Step 2: Release Type): απλή απελευθέρωση (Wild Release) ή ελεγχόμενη απελευθέρωση (Controlled Release). Επιλέξτε Controlled Release και πατήστε το κουμπί Next.

 

 

 

Μόλις πατήσετε το κουμπί Next, εμφανίζονται στη σελίδα τα πεδία του βήματος 3 (Step 3: Select a Location) για να καταγράψετε την πόλη στην οποία γίνεται η ελεγχόμενη απελευθέρωση (προσοχή: στην ελεγχόμενη απελευθέρωση δεν ορίζουμε σημείο απελευθέρωσης αλλά πόλη απελευθέρωσης· αυτό συμβαίνει ώστε να μην είναι δυνατό να αποκαλυφθεί το ακριβές σημείο κατοικίας του προσώπου που θα παραλάβει το βιβλίο). Οι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ορίσετε την πόλη απελευθέρωσης είναι δύο: α) με χρήση συντόμευσης (Shortcut) σε περίπτωση που θέλετε να απελευθερώσετε σε πόλη στην οποία έχετε απελευθερώσει ξανά, και β) επιλέγοντας κατά σειρά Χώρα (Country), Περιοχή (State), Πόλη (City). Παρακάτω παρουσιάζεται ο τρόπος (β).

 

Αγνοήστε το πεδίο συντόμευσης (Shortcut) και επιλέξτε τη χώρα στο πεδίο Country· ύστερα από ελάχιστα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το πεδίο State που περιέχει τις περιοχές τής επιλεγμένης χώρας (για την Ελλάδα, το πεδίο State περιέχει τους νομούς). Επιλέξτε το νομό που θέλετε στο πεδιο State· ύστερα από λίγα δευτερόλεπτα θα εμφανιστεί το πεδίο City που περιέχει τις πόλεις τού επιλεγμένου νομού.

 

 

 

 

 

 

Έχοντας φτάσει στη λίστα με τις πόλεις που βρίσκονται στο συγκεκριμένο νομό, επιλέξτε την επιθυμητή πόλη από τη λίστα και πατήστε το κουμπί Next για να συνεχίσετε.

 

 

Τότε εμφανίζονται τα πεδία του βήματος 4 (Step 4: Date and Time of Release) για να δηλώσετε την ημερομηνία και ώρα της απελευθέρωσης του βιβλίου. Αφού συμπληρώσετε κι αυτά τα στοιχεία, πατήστε το κουμπί Next για να συνεχίσετε.

 

 

Αφού πατήσετε Next, θα εμφανιστούν τα πεδία του βήματος 5 (Step 5: Comment, Review and Submit) για να συμπληρώσετε οποιαδήποτε σχόλια θέλετε για το βιβλίο, και να προβείτε επιτέλους στην ολοκλήρωση της δήλωσης απελευθέρωσης!

 

 

Αφού πατήσετε το κουμπί Finish!, θα μεταφερθείτε στη σελίδα που φαίνεται πως πλέον πρόκειται για ένα βιβλίο που έλαβε μέρος σε μια ελεγχόμενη απελευθέρωση!

 

 

Στο κάτω μέρος της σελίδας εμφανίζονται τα στοιχεία (release notes) σχετικά με την απελευθέρωση.

 

 

Η δήλωση της ελεγχόμενης απελευθέρωσης του βιβλίου ολοκληρώθηκε. Δεν έχετε παρά να περιμένετε να δηλώσει το catch και ο παραλήπτης!


Τελευταία επεξεργασία: 20/10/2013