Καταχώριση βιβλίου με χρήση ISBN

[Αρχική σελίδα]  [Προηγούμενη σελίδα]  [Επόμενη σελίδα]

Για να καταχωρίσετε ένα βιβλίο στο www.bookcrossing.com, πρέπει πρώτα-πρώτα να συνδεθείτε με το λογαριασμό που έχετε στο www.bookcrossing.com, ώστε να αναγνωριστείτε ως χρήστης και το βιβλίο που θα καταχωρίσετε να τοποθετηθεί στο ράφι σας.

 

Αφού λοιπόν έχετε συνδεθεί, αφήνετε το ποντίκι πάνω από την καρτέλα Home και μόλις εμφανιστούν οι υποεπιλογές κάνετε κλικ στο Register Book.

 

 

 

Τότε μεταφέρεστε στη σελίδα στην οποία θα καταχωρίσετε τα στοιχεία του βιβλίου:

 

 

Η καταχώριση των στοιχείων του βιβλίου μπορεί να γίνει είτε αυτόματα με τη χρήση του ISBN (μόνο αν υπάρχει ήδη σε κάποιο από τα site που συμβουλεύεται το www.bookcrossing.com, κυρίως τα amazon), είτε με την πληκτρολόγηση (ο τρόπος που εκτός θαυμάτων θα χρησιμοποιείτε για τα ελληνικά βιβλία).

 

Στη συνέχεια θα παρουσιαστεί ο αυτόματος τρόπος συμπλήρωσης στοιχείων, με τη χρήση του ISBN του βιβλίου, το οποίο συνήθως αναγράφεται στις εσωτερικές σελίδες ενός βιβλίου, αλλά και στο οπισθόφυλλο, όπως φαίνεται ακολούθως:

 

 

Έχοντας βρει λοιπόν το ISBN, το πληκτρολογείτε στο πεδίο Search Term. Δεν έχει σημασία αν θα πληκτρολογήσετε και τις διαχωριστικές παύλες ή όχι, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. Αφού το πληκτρολογήσετε, πατήστε το κουμπί Search και περιμένετε το αποτέλεσμα της αναζήτησης.

 

 

 

 

Ύστερα από μερικά δευτερόλεπτα αναμονής, αν η αναζήτηση έχει αίσιο αποτέλεσμα θα αντικρίσετε τα στοιχεία του βιβλίου με το ISBN που αναζητήσατε (τίτλο, συγγραφέα, κωδικούς ISBN και EAN, εκδότη, ημερομηνία έκδοσης, αριθμό σελίδων και εξώφυλλο).

 

 

Ακριβώς πάνω από το πεδίο στο οποίο συμπληρώσατε το ISBN, υπάρχει το πεδίο Locale στο οποίο επιλέγετε σε ποια βάση δεδομένων θέλετε να γίνει η αναζήτηση. Ανάλογα με τη βάση δεδομένων που είναι επιλεγμένη, είναι πιθανόν να επιστραφούν διαφορετικά στοιχεία, γι' αυτό πρέπει να σιγουρευτείτε ότι τα στοιχεία που συμπληρώθηκαν αυτόματα είναι αυτά που ταιριάζουν στο βιβλίο που έχετε στην κατοχή σας.

 

Η παραπάνω αναζήτηση ήταν επιτυχής, αλλά ο τίτλος του βιβλίου που συμπληρώθηκε αυτόματα ("The Chairs (Faber Plays)") έχει κάποια μικρή διαφορά σε σχέση με τον αναμενόμενο. Η εύκολη αντιμετώπιση είναι να αλλάξετε σε επόμενο βήμα τον τίτλο με το χέρι­· η πιο χρονοβόρα αντιμετώπιση είναι να γίνει εκ νέου αναζήτηση σε διαφορετική βάση δεδομένων.

 

Για να επιλέξετε διαφορετική βάση δεδομένων, κάνετε κλικ στο πεδίο Locale, επιλέγετε τη βάση δεδομένων που θέλετε, και στη συνέχεια κάνετε κλικ στο Search ώστε να επαναληφθεί η αναζήτηση για το ίδιο ISBN που είχατε πληκτρολογήσει προηγουμένως.

 

 

 

 

Όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα, τα στοιχεία του βιβλίου σύμφωνα με τη νέα αναζήτηση είναι ελαφρώς διαφορετικά· ο τίτλος δεν είναι πλέον "The Chairs (Faber Plays)", αλλά ο αναμενόμενος (σύμφωνα πάντα με το ανά χείρας αντίτυπο): "The Chairs", και ως συγγραφέας αναφέρεται μόνο ένας.

 

 

Αφού τα στοιχεία είναι πλέον τα επιθυμητά, πατήστε το κουμπί Select για να συνεχίσετε. Τότε εμφανίζονται τα πεδία για το βιβλίο που θέλετε να καταχωρίσετε, συμπληρωμένα αυτόματα με στοιχεία από το βιβλίο που επιλέξατε. Η διαδικασία καταχώρισης του βιβλίου συνεχίζεται όπως θα συνεχιζόταν και αν δεν είχε χρησιμοποιηθεί η αναζήτηση με το ISBN.

 

 

 

Αμέσως μετά το πεδίο όπου αναγράφεται το ISBN, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε την κατηγορία στην οποία ανήκει το βιβλίο.

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια μπορείτε να σημειώσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το βιβλίο. Όχι, δε θα σημειώσετε αν είναι ολοκαίνουριο ή παλιό και σχισμένο (αν θέλετε μπορείτε να το σημειώσετε στα σχόλια!), αλλά την... ταξιδιωτική του κατάσταση. Η προεπιλεγμένη κατάσταση είναι to be read (προς ανάγνωση), αλλά μπορείτε εύκολα να επιλέξετε κάποια άλλη.

 

 

 

 

 

Για το βιβλίο του παραδείγματος επιλέχθηκε η κατάσταση reserved.

 

Οι διαθέσιμες καταστάσεις είναι:

 

to be read (TBR): προς ανάγνωση. Ο χρήστης που το καταχώρισε προτίθεται να το διαβάσει.

available (AVL): το βιβλίο είναι διαθέσιμο, και αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το ζητήσει από το χρήστη που το καταχώρισε.

permanent collection (PC): μόνιμη συλλογή. Ο χρήστης που το καταχώρισε δεν έχει σκοπό να το αποχωριστεί. Αν και η βασική ιδέα τού bookcrossing αφορά τα ταξίδια των βιβλίων, είναι αποδεκτό να καταχωρίζονται βιβλία ως permanent collection, αφού έτσι μπορεί κάποιος να διαβάσει τα σχόλια του χρήστη για το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και να μάθει ότι είναι από τα αγαπημένα του για διάφορούς λόγους.

reserved (RES): ρεζερβέ (αυτή κι αν είναι μετάφραση στα ελληνικά!). Ο χρήστης σκοπεύει να κάνει κάτι ιδιαίτερο με αυτό το βιβλίο (π.χ. μπορεί να το απελευθερώσει για κάποιο release challenge, μπορεί να το χαρίσει σε κάποιον, κτλ).

travelling (TRAV): το βιβλίο ταξιδεύει! Αυτό το βιβλίο έχει απελευθερωθεί από το συγκεκριμένο χρήστη και δεν έχουν μαθευτεί ακόμα στοιχεία για το πού βρίσκεται.

 

Στη συνέχεια μπορείτε να βαθμολογήσετε το βιβλίο, σε μια κλίμακα από το 1 (σίχαμα, αηδία, μπλιαχ, κτλ.) μέχρι το 10 (τέλειο, αριστούργημα, ένα από τα θαύματα του κόσμου, κτλ.), ή να επιλέξετε haven't read σε περίπτωση που δεν το έχετε διαβάσει.

 

 

Αμέσως μετά τη βαθμολογία, υπάρχει χώρος για να γράψετε σχόλια για το βιβλίο.

Αυτά τα σχόλια θα αποτελέσουν και το πρώτο journal entry για το βιβλίο.

 

 

Στο ακόλουθο παράδειγμα έχει αντιγραφεί το κείμενο από το οπισθόφυλλο.

 

 

Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή!

Αφού δώσατε όσο περισσότερα στοιχεία είχατε για το βιβλίο (έχετε κατά νου ότι ένα βιβλίο καταχωρισμένο με σωστά και πολλά στοιχεία βοηθάει στην εύρεσή του από κάποιον που το αναζητά, αλλά και να μάθει περισσότερα στοιχεία όποιος ενδιαφέρεται), απομένει μόνο μια κίνηση για να ολοκληρωθεί η καταχώριση στο www.bookcrossing.com!

 

Η μία κίνηση που απομένει για την καταχώριση του βιβλίου είναι να πατήσετε το κουμπί Register Book, οπότε και θα αποθηκευτούν όλα τα στοιχεία που έχετε συμπληρώσει. Έχοντας σιγουρευτεί ότι τα στοιχεία που συμπληρώσατε είναι όπως πρέπει, πατήστε το κουμπί Register Book και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μην είστε όμως ανυπόμονοι, μπορεί να χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα ανάλογα και με την κίνηση στο... δρόμο. Μην πατήσετε δεύτερη φορά το κουμπί, επειδή υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε με πολλαπλά εικονικά αντίτυπα του ίδιου βιβλίου.

 

 

Αφού περάσουν τα δευτερόλεπτα αναμονής που αναλογούν σε κάθε αξιοπρεπή bookcrosser κατά την καταχώριση, το www.bookcrossing.com σας ανταμοίβει με τον ένα και μοναδικό κωδικό αριθμό BCID (BookCrossing ID) που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο αντίτυπο του βιβλίου. Συγχαρητήρια, το βιβλίο σας καταχωρίστηκε στο www.bookcrossing.com!

 

 

Σημειώστε τον κωδικό BCID μέσα στο βιβλίο, προσέχοντας να μην κάνετε λάθος στα ψηφία. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό, επειδή σε περίπτωση αναγραφής λανθασμένου BCID στο βιβλίο, αν το απελευθερώσετε και κάποιος το βρει, δεν θα μπορέσει να ενημερώσει ότι το βρήκε - δεν είναι κρίμα;

 

(Εάν αναρωτιέστε γιατί στην παραπάνω εικόνα είναι κρυμμένα τα τρία πρώτα ψηφία του BCID, διαβάστε περισσότερα για τον κωδικό BCID. Ακόμα όμως κι αν δεν αναρωτιέστε, καλό είναι να μάθετε την αιτία για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.)

 

Εάν θέλετε να καταχωρίσετε κι άλλο βιβλίο, μπορείτε να επιλέξετε Register Another Book... για να επαναλάβετε τη διαδικασία:

 

 

Εάν θέλετε να δείτε το βιβλίο που μόλις καταχωρίσατε, επιλέγετε View Registered Book:

 

 

Τότε μεταφέρεστε στη σελίδα με τα στοιχεία του βιβλίου. Δεν πήγε χαμένος ο κόπος σας!

 

 


Τελευταία επεξεργασία: 20/10/2013