Καταχώριση βιβλίου χωρίς χρήση ISBN

[Αρχική σελίδα]  [Προηγούμενη σελίδα]  [Επόμενη σελίδα]

Για να καταχωρίσετε ένα βιβλίο στο www.bookcrossing.com, πρέπει πρώτα-πρώτα να συνδεθείτε με το λογαριασμό που έχετε στο www.bookcrossing.com, ώστε να αναγνωριστείτε ως χρήστης και το βιβλίο που θα καταχωρίσετε να τοποθετηθεί στο ράφι σας.

 

Αφού λοιπόν έχετε συνδεθεί, αφήνετε το ποντίκι πάνω από την καρτέλα Home και μόλις εμφανιστούν οι υποεπιλογές κάνετε κλικ στο Register Book.

 

 

 

Τότε μεταφέρεστε στη σελίδα στην οποία θα καταχωρίσετε τα στοιχεία του βιβλίου:

 

 

Η καταχώριση των στοιχείων του βιβλίου μπορεί να γίνει είτε αυτόματα με τη χρήση του ISBN (μόνο αν έχει ήδη καταχωρισθεί σε κάποιο από τα site που συμβουλεύεται το www.bookcrossing.com, κυρίως τα amazon), είτε με την πληκτρολόγηση (ο τρόπος που εκτός θαυμάτων θα χρησιμοποιείτε για τα ελληνικά βιβλία) όπως θα παρουσιαστεί στη συνέχεια.

 

Για να παρακάμψετε λοιπόν την αναζήτηση και να συνεχίσετε με την πληκτρολόγηση, κάνετε κλικ στο Skip Search.

 

 

Παρακάμπτοντας την αναζήτηση, εμφανίζονται τα πεδία στα οποία καλείστε να συμπληρώσετε τα στοιχεία του βιβλίου.

 

Η αρχή γίνεται με την πληκτρολόγηση του τίτλου του βιβλίου.

 

 

Στη συνέχεια συμπληρώνετε το συγγραφέα.

 

 

Στη συνέχεια συμπληρώνετε το ISBN του βιβλίου.

 

 

Προχωρώντας προς τα κάτω στη σελίδα, σας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξετε την κατηγορία στην οποία ανήκει το βιβλίο.

 

 

 

 

 

Στη συνέχεια μπορείτε να σημειώσετε σε τι κατάσταση βρίσκεται το βιβλίο. Όχι, δε θα σημειώσετε αν είναι ολοκαίνουριο ή παλιό και σχισμένο (αν θέλατε θα μπορούσατε να το σημειώσετε στα σχόλια!), αλλά την... ταξιδιωτική του κατάσταση. Η προεπιλεγμένη κατάσταση είναι to be read (προς ανάγνωση), αλλά μπορείτε εύκολα να επιλέξετε κάποια άλλη.

 

 

 

 

 

 

Για το βιβλίο του παραδείγματος η κατάσταση αφέθηκε ως είχε: to be read (προς ανάγνωση).

 

Οι διαθέσιμες καταστάσεις είναι:

 

to be read (TBR): προς ανάγνωση. Ο χρήστης που το καταχώρισε προτίθεται να το διαβάσει.

available (AVL): το βιβλίο είναι διαθέσιμο, και αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να το ζητήσει από το χρήστη που το καταχώρισε.

permanent collection (PC): μόνιμη συλλογή. Ο χρήστης που το καταχώρισε δεν έχει σκοπό να το αποχωριστεί. Αν και η βασική ιδέα τού bookcrossing αφορά τα ταξίδια των βιβλίων, είναι αποδεκτό να καταχωρίζονται βιβλία ως permanent collection, αφού έτσι μπορεί κάποιος να διαβάσει τα σχόλια του χρήστη για το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς και να μάθει ότι είναι από τα αγαπημένα του για διάφορούς λόγους.

reserved (RES): ρεζερβέ (αυτή κι αν είναι μετάφραση στα ελληνικά!). Ο χρήστης σκοπεύει να κάνει κάτι ιδιαίτερο με αυτό το βιβλίο (π.χ. μπορεί να το απελευθερώσει για κάποιο release challenge, μπορεί να το χαρίσει σε κάποιον, κτλ).

travelling (TRAV): το βιβλίο ταξιδεύει! Αυτό το βιβλίο έχει απελευθερωθεί από το συγκεκριμένο χρήστη και δεν έχουν μαθευτεί ακόμα στοιχεία για το πού βρίσκεται.

 

Στη συνέχεια μπορείτε να βαθμολογήσετε το βιβλίο, σε μια κλίμακα από το 1 (σίχαμα, αηδία, μπλιαχ, κτλ.) μέχρι το 10 (τέλειο, αριστούργημα, ένα από τα θαύματα του κόσμου, κτλ.), ή να επιλέξετε haven't read σε περίπτωση που δεν το έχετε διαβάσει.

 

 

Αμέσως μετά τη βαθμολογία, υπάρχει χώρος για να γράψετε σχόλια για το βιβλίο.

Αυτά τα σχόλια θα αποτελέσουν και το πρώτο journal entry για το βιβλίο.

 

 

Στο ακόλουθο παράδειγμα έχει αντιγραφεί το κείμενο από το οπισθόφυλλο.

 

 

Πλησιάζετε στη μεγάλη στιγμή, στην ολοκλήρωση της καταχώρισης του βιβλίου στο www.bookcrossing.com! Αφού έχετε βεβαιωθεί ότι όλα είναι όπως τα θέλετε, ήρθε η στιγμή της ολοκλήρωσης της καταχώρισης!

 

Πατήστε το κουμπί Register Book και περιμένετε μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Μην είστε όμως ανυπόμονοι, μπορεί να χρειαστούν αρκετά δευτερόλεπτα ανάλογα και με την κίνηση στο δίκτυο. Μην πατήσετε δεύτερη φορά το κουμπί, επειδή υπάρχει κίνδυνος να βρεθείτε με πολλαπλά εικονικά αντίτυπα του ίδιου βιβλίου.

 

 

Αφού περάσουν τα δευτερόλεπτα αναμονής που αναλογούν σε κάθε αξιοπρεπή bookcrosser κατά την καταχώριση, το www.bookcrossing.com σας ανταμοίβει με τον ένα και μοναδικό κωδικό αριθμό BCID (BookCrossing ID) που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο αντίτυπο του βιβλίου. Συγχαρητήρια, το βιβλίο σας καταχωρίστηκε στο www.bookcrossing.com!

 

 

Σημειώστε τον κωδικό BCID μέσα στο βιβλίο, προσέχοντας να μην κάνετε λάθος στα ψηφία. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό, επειδή σε περίπτωση αναγραφής λάθους BCID στο βιβλίο, αν το απελευθερώσετε και κάποιος το βρει, δεν θα μπορέσει να ενημερώσει ότι το βρήκε - δεν είναι κρίμα;

 

(Εάν αναρωτιέστε γιατί στην παραπάνω εικόνα είναι κρυμμένα τα τρία πρώτα ψηφία του BCID, διαβάστε περισσότερα για τον κωδικό BCID. Ακόμα όμως κι αν δεν αναρωτιέστε, καλό είναι να μάθετε την αιτία για να μη βρεθείτε προ εκπλήξεων.)

 

Εάν θέλετε να καταχωρίσετε κι άλλο βιβλίο, μπορείτε να επιλέξετε Register Another Book... για να επαναλάβετε τη διαδικασία:

 

 

Εάν θέλετε να απελευθερώσετε αμέσως το βιβλίο που μόλις καταχωρίσατε, μπορείτε να επιλέξετε Make Release Notes for this Book:

 

 

Εάν θέλετε να δείτε το βιβλίο που μόλις καταχωρίσατε, επιλέγετε View Registered Book:

 

 

Τότε μεταφέρεστε στη σελίδα με τα στοιχεία του βιβλίου. Δεν πήγε χαμένος ο κόπος σας!

 

 


Τελευταία επεξεργασία: 20/10/2013